Ankilozan Spondilit Yazıları
Ankilozan spondilit, omurgada hareket kısıtlılığına neden olan iltihaplı bir romatizma hastalığıdır. Yaklaşık her yüz kişiden 1’inde görülür.
Ankilozan spondilitin belirti ve bulguları tipik olarak 40 yaşından önce, özellikle 20’li yaşlarda başlar. Kadınlarda bazen 30’lu yaşlara kadar gecikebilir. Ancak mutlaka 40 yaşından önce bulgu verir.
Ankilozan spondilite neyin sebep olduğu bilinmiyor; ancak HLA-B27 genini taşıyanların, hastalığa yakalanma riski fazladır.
Ankilozan spondilit her hastada aynı seyretmez. Belirtilerin şiddeti ve hasar/sakatlık gelişimi de kişiden kişiye değişir.
Mümkün olduğunca yastığınızı alçak tutun, yatak ve yastığınız omurganızın şeklini alabilen (visko-elastik) özellikte olmasına dikkat edin.
Mutlaka, ama mutlaka sigara içiyorsanız bırakın. Hastalığa bağlı, her nefes alıp vermede göğüs kafesinin yeterince esneyememesi nedeniyle, akciğerlere yeterli hava giriş çıkışı olmayacaktır. Sigaranın da katkısıyla, amfizem başta olmak üzere daha ciddi akciğer problemleri sizi beklemektedir.
Yol ve avlu boylarında, harap yerlerde, çayır, mera, 2000 m. deniz seviyesine kadar memleketin her tarafında yetişir.5-60 cm. kadar yüksek, basit veya dallı bir yıllık otsu bir bitkidir.
At Kestanesi 30 m. kadar yükseklikte sık daire şeklinde koronlu, çok kuvvetli bir ağaçtır. Yapraklar uzun saplı, iri 5-7 dişli, bölümler bitişik elayası biçiminde, tüysüdür.
Kozalakgillerden olup iki ile beş metre uzunluğunda bir ağaçtır. Yaprakları ince, uzun, sivri ve hoş kokuludur. Meyveleri; siyahımsı, parlak kozalak biçimindedir.
15-30 cm. kadar yükseklikte, kısa ve çok küçük iplik gibi damarı bulunan kökler köksaplıdır. Çok yıllık otsu bir bitkidir. Yapraklar toprak üstü rozet halindedir.
Ankilozan spondilitin en sık görülen komplikasyonlarındandır. Hızlı gelişir, genellikle tek taraflı olup gözde kızarıklık, ışığa hassasiyet ve görmede bulanıklaşma olur.
Akciğerlere her nefes almada yeterince havanın girmesi ve çıkışı zorlaşır. Nadiren akciğerin her iki üst lobunu tutan inflamasyon (iltihap) gelişebilir.
Ankilozan spondilitte nadir gelişmekle birlikte, kalpten çıkış noktasında aortta genişlemeyle, aort kapağında yetmezlik ve buna bağlı kalp yetmezliği gelişebilir.
Romatoloji doktorunuza başvurduğunuzda; bel-boyun ağrısı ve diğer yakınmalarınız, aile hastalık öykünüz sorgulanır. Sistemik muayeneye (sadece eklemleriniz değil tüm organ ve sistemlerin değerlendirildiği ayrıntılı muayene) ilaveten boyun ve bel hareket açıklığınız ve derin nefes alıp-verdiğinizde göğüs çapınızdaki değişim, mezura ile ölçülür.
Ankilozan Spondilit hastalığında ilaçlar mutlaka mide koruyucu ilaçlarla alınmalı ve uzun süreli kullanımda olası yan etkileri açısından takip edilmelidir.
Egzersiz bu hastaların olmazsa olmazıdır. Eklem hareket açıklığı ve germe egzersizleri, hastanın duruş ve esnekliğinin korunması için gereklidir.
Ankilozan; eklemlerin birleşmesi, hareket kabiliyetini yitirmesi demektir.Spondilit ise omurga iltihabı anlamına geliyor. Balık ve baklagiller gibi proteinden zengin besinler yiyin.